...

Uluslararası İlişkiler Bölümü

HAKKIMIZDA

Kuruluş

Fakültemiz, Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde İşletme, İktisat ve Uluslararası İlişkiler Bölümü olmak üzere Bakanlar Kurulunun 01.09.1997 tarihli kararına dayanarak kurulmuştur. Fakültemiz, 29.05.2007 Tarih ve 26536 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5662 sayılı kanun ile kurulan Nevşehir Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlanmıştır. Uluslararası İlişkiler bölümünün seçmeli İngilizce hazırlık sınıfı olup, eğitim dili Türkçedir. Uluslararası İlişkiler Bölümü 2017-2018 Öğretim yılında Birinci ve İkinci Öğretim Programlarına alınan öğrencilerle aktif hale gelmiş, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında ilk olarak mezun vermiştir. Uluslararası İlişkiler Bölümü, öğretim ve araştırma faaliyetlerini başarıyla yürütürken, aynı zamanda öğrencilere her zaman kapıları açık olan, seçkin bir eğitim kadrosuna sahiptir.

Türkçe Uluslararası İlişkiler Programı yanında İngilizce Uluslararası İlişkiler Programı 2021-2022 Öğretim yılından itibaren 40 öğrenciyle öğretime başlamıştır. Uluslararası İlişkiler Ofisi aracılığıyla, Uluslararası İlişkiler Bölümü ve İngilizce Uluslararası İlişkiler programı öğrencilerimize, Erasmus Değişim Programları ile Avrupa Birliği ülkelerinde, Farabi Değişim Programı ile de ulusal üniversitelerde eğitimlerine devam etme imkânı sunulmaktadır.  Ayrıca öğrencilerimiz, kariyer etkinlikleri, work and travel programları sayesinde yurtdışında çalışma fırsatı bularak yabancı dillerini geliştirmektedirler. Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencileri, Uluslararası İlişkiler Topluluğu faaliyetleriyle, üniversite, şehir, bölge ölçeğinde sosyal yaşamlarını zenginleştirebilmektedirler.

Mezunlarımız, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Uluslararası İlişkiler (Tezli Yüksek Lisans) ve Uluslararası Güvenlik ve Terörizm (Tezli Yüksek Lisans) başta olmak üzere çeşitli Anabilim Dallarında lisansüstü eğitimlerine devam etme imkânı bulmaktadırlar.

Bölümün Amacı

Uluslararası İlişkiler Bölümünün temel amacı, ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip edebilen, kamu ve özel sektörde istihdam edilebilecek öğreciler yetiştirmektir.

Kazanılan Yeterlilik

Programda mevcut olan derslerin tümünü başarıyla tamamlayan öğrencilere Uluslararası İlişkiler alanında lisans diploması verilir.

Yeterlilik Düzeyi

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Uluslararası İlişkiler Bölümü programında mevcut olan derslerin tümünü başarıyla geçmiş (toplam 240 AKTS'yi tamamlamış), 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmiş olan  öğrencilere lisans diploması verilir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Her ders için ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.

Mezuniyet Şartları

Programı başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek, bitirme tezini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.

Mezunları İstihdam Olanakları

Uluslararası İlişkiler mezunları çeşitli kamu kurumlarında ve özel sektör alanlarında istihdam edilebilirler.